Press release: The igloo revisited

Press release: The igloo revisited

1.01.04

“We’re developing the building almost the way a yacht hull would be developed, to bring it down to the essence of just what we need,” says Heenan.

An analysis of the dynamics, performance, cost and energy efficiency of a space shuttle, an America’s Cup yacht hull, an igloo, a submarine and a tent were all used to generate Allen Jack+Cottier’s winning competition entry for a new building system in Antarctica.

The design of new living quarters at Davis Station, one of Australia’s three permanently occupied stations in Antarctica,

posed the challenge of meeting the harsh climatic conditions, accommodating the kitchen, dining, emergency response and indoor recreation (lounge, bar, library, museum, theatre) facilities, while being cost-effective, easily transportable and enabling quick erection due to the short summer seasons.