John Phillips Library – UWS Kingswood Campus (interior)

Penrith, Sydney, NSW, Australia

data, awards, description

AJ+C provided an integrated concept and development design for the construction of a landmark new library building at the University of Western Sydney’s Kingswood campus.

A modern research and study centre AJ+C’s design is for an efficient, inspiring and user-friendly library that consolidates facilities from two campuses. The new five-storey, 6700 square-metre library provides space for study and research. Large skylights and windows welcome natural light and offer campus views

Efficiency through form The design team opted for an efficient boxlike form for storing book-stacking systems. A slight curve in elevation provides space for the ‘Library Lawn’ – a landscaped, informal gathering space with stepped seating.

Smooth integration Red-brick retaining walls allow the library to complements and merge with existing campus buildings. Glazing on the ground floor makes a visual statement while creating a feeling of warmth and accessibility. AJ+C’s design project also provides external works to ensure integration with the campus masterplan, including connections to infrastructure, both existing and proposed.

  • Date
    current
  • Client
    UWS
  • Awards
  • 2017
    Australian Library Design Awards 2017
    Academic Library Category

news, video, testimonials

  • New Project Release: Collegiate, connected and lightfilled: A new campus library for the 21st Century