• Meriden Lingwood twilight viewfrom front footpath
  • Meriden Lingwood play area
  • Meriden Lingwood outdoor play ground
  • Meriden Lingwood outdoor learning corridor
  • Meriden Lingwood play area
  • Meriden Lingwood library reading area
  • Meriden Lingwood classroom
  • Meriden Lingwood classroom
  • Meriden Lingwood classroom
  • Meriden Lingwood toilets

Lingwood, Meriden School

Strathfield, Sydney, NSW, Australia

data, awards, description

A fresh approach to early learning

Designed and built to Passive House standards, this early learning campus enables indoor / outdoor teaching, wellness and safety, fun and discovery, with high sustainability and heritage values.

Meriden Lingwood Campus in the Sydney suburb of Strathfield is a pre K-Kindergarten school for girls and boys, consolidating a Preparatory Campus with a purpose-built space for 132 pupils and 12 staff.

Inducting young children into the joys of discovery and learning is paramount to Meriden’s Fidelis Model of education, and the school also wanted to have a light carbon footprint, high sustainability values and reduced operating costs long term.

A holistic design approach saw six lofty new classrooms built to Passive House standards – by far the most stringent sustainability measure you can build to. The new schoolrooms deliver exceptional indoor air quality, temperature stability and noise reduction. The heritage-listed Lingwood House is converted into a library and staff/parent space. Between the new and old are verandahs, pocket gardens and COLA spaces, extending the learning outdoors, with an interactive playwall straddling the divide.

To make the campus safe, car-parking was reduced, garden and play space increased around Lingwood House and its teardrop garden – both sensitively renewed for greater presence within the campus and community.

  • Date
    2019
  • Client
    Meriden
  • Awards
  • 2020
    Australian Institute of Architects Award
    - Commendation in Education Architecture

news, video, testimonials