Gordon Quarter re-establishes Anglicare’s reputation for quality aged-care and retirement living.

Set within the grounds of historic Gowrie Village, it combines independent living and aged-care facilities in a garden setting, around a grand Interwar mansion, restored as a communal recreation centre and housing seven new Independent Living Units (ILUs).

The major redevelopment of an ageing retirement village was carefully staged to minimise disruption of services. It involved the restoration of heritage properties, removal of lesser structures and construction of new facilities for specialised care.

Integrated health care facilities for different life stages include a new 107-bed Residential Aged Care (RAC) facility was built using a human-centric domestic design language, colour strategies for way-finding, familiarity and mood uplift.

Across seven low-rise buildings are 33 new ILUs with luxurious interiors, natural materials, ensuites that can be made fully accessible with only minor additions.

The grounds are rejuvenated with a landscape scheme enhancing the civic, heritage and bushland setting with streets clarified for pedestrian comfort and safety.

Project Facts

Location

Gordon, NSW

Client

Anglicare

Services

Architecture

Complete

2022

Photography

Murray Fredericks

Key Contacts

John Whittingham
Director  View profile

Related